zpět

Služka

Čt 30. 3. 2023 v 20:30
Malý sál, České titulky, 2D

Drama, Historický | Česká republika, Slovensko | Přístupnost od 15 let | 2023 | 110 min.

Režie: Mariana Čengel Solčanská | Slúžka

Hrají: Dana Droppová, Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč, Peter Nádašdi, Vilma Frantová

Romantická historická dráma od režisérky Mariany Čengel Solčanskej (Únos, Sviňa), inšpirovaná rovnomenným románom Hany Lasicovej.

Snímek vypráví příběh dvou dívek zmítaných citovou nejistotou. V období první světové války přichází patnáctiletá Anka pracovat jako služka do pražské vily vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka a jeho manželky. Ančinou novou rodinou se stává ostatní služebnictvo – kuchařka Kristína, služka Líza nebo zahradník Štefan. Kromě nich však získává i úhlavního nepřítele – stejně starou dceru z panské rodiny Resi. Nevraživost se však postupně promění v sympatie a mezi mladými ženami se rozvine romantický vztah. To vše v době, kdy ženy neměly ani volební právo, nehledě na právo na lásku podle vlastního výběru. Může jejich vztah přežít, nebo doplatí na tehdejší normy a pravidla? Film je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně režisérkou Solčanskou i spoluautorkou scénáře. „Ústřední postava Anky má svůj předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ přibližuje pozadí příběhu Lasicová.

Koupit vstupenku